Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi dersinin kökeni 1925 yılında verilen “İhtilaller Tarihi” dersine kadar gitmektedir. Ankara Hukuk Mektebinde verilen dersin amacı, Türk inkılâbının özelliklerini anlatmak ve kendisinden önce yapılan inkılâp hareketleriyle karşılaştırmalı bir biçimde incelemektir. Dersin düzenli ve zorunlu olarak üniversitelerde okutulmaya başlanması ise 1933 yılından sonra İstanbul Üniversitesi’nde İnkılâp Tarihi Enstitüsü’nün kurulması ile gerçekleştirilmiştir. 15 Nisan 1942’de 4204 sayılı yasa ile dersin sorumluluğu Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’ne bağlı olarak kurulan “Türk İnkılâp Tarihi Enstitüsü”’ne verilmiştir. 27 Mayıs 1960’tan sonra ders “Türk İnkılâp Tarihi ve Türkiye Cumhuriyeti Rejimi” adını almış, 20 Mart 1968’de de dersin adı “Türk Devrim Tarihi” olarak değiştirilmiştir. 12 Eylül 1980 sonrası ders tekrar “Türk İnkılâp Tarihi” adını almıştır. Ders, 6 Kasım 1981 tarih ve 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu’nun 5. maddesinin (ı) bendine göre “Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi” adını almıştır.Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi dersinin kökeni 1925 yılında verilen “İhtilaller Tarihi” dersine kadar gitmektedir. Ankara Hukuk Mektebinde verilen dersin amacı, Türk inkılâbının özelliklerini anlatmak ve kendisinden önce yapılan inkılâp hareketleriyle karşılaştırmalı bir biçimde incelemektir. Dersin düzenli ve zorunlu olarak üniversitelerde okutulmaya başlanması ise 1933 yılından sonra İstanbul Üniversitesi’nde İnkılâp Tarihi Enstitüsü’nün kurulması ile gerçekleştirilmiştir. 15 Nisan 1942’de 4204 sayılı yasa ile dersin sorumluluğu Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’ne bağlı olarak kurulan “Türk İnkılâp Tarihi Enstitüsü”’ne verilmiştir. 27 Mayıs 1960’tan sonra ders “Türk İnkılâp Tarihi ve Türkiye Cumhuriyeti Rejimi” adını almış, 20 Mart 1968’de de dersin adı “Türk Devrim Tarihi” olarak değiştirilmiştir. 12 Eylül 1980 sonrası ders tekrar “Türk İnkılâp Tarihi” adını almıştır. Ders, 6 Kasım 1981 tarih ve 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu’nun 5. maddesinin (ı) bendine göre “Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi” adını almıştır.Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi dersinin kökeni 1925 yılında verilen “İhtilaller Tarihi” dersine kadar gitmektedir. Ankara Hukuk Mektebinde verilen dersin amacı, Türk inkılâbının özelliklerini anlatmak ve kendisinden önce yapılan inkılâp hareketleriyle karşılaştırmalı bir biçimde incelemektir. Dersin düzenli ve zorunlu olarak üniversitelerde okutulmaya başlanması ise 1933 yılından sonra İstanbul Üniversitesi’nde İnkılâp Tarihi Enstitüsü’nün kurulması ile gerçekleştirilmiştir. 15 Nisan 1942’de 4204 sayılı yasa ile dersin sorumluluğu Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’ne bağlı olarak kurulan “Türk İnkılâp Tarihi Enstitüsü”’ne verilmiştir. 27 Mayıs 1960’tan sonra ders “Türk İnkılâp Tarihi ve Türkiye Cumhuriyeti Rejimi” adını almış, 20 Mart 1968’de de dersin adı “Türk Devrim Tarihi” olarak değiştirilmiştir. 12 Eylül 1980 sonrası ders tekrar “Türk İnkılâp Tarihi” adını almıştır. Ders, 6 Kasım 1981 tarih ve 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu’nun 5. maddesinin (ı) bendine göre “Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi” adını almıştır.

Bu sayfa Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü tarafından en son 04.12.2023 13:54:14 tarihinde güncellenmiştir.